Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ

Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα χωριό μιας πανέμορφης χώρας, οι κάτοικοι αποφάσισαν να φτιάξουν έναν αχυρώνα. Εκεί θα έβαζαν ζωάκια πολύ δραστήρια και ωφέλιμα, τα οποία θα προστάτευαν το χωριό.

΄Ετσι μετά από απόφαση όλων των κατοικών έφεραν στον αχυρώνα τριακόσια ζώα. Κάθε μέρα ξόδευαν του κόσμου τα χρήματα για να τα συντηρούν, με την ελπίδα ότι θα ήταν χρήσιμα στο χωριό τους. Από όλα τα ζώα είχαν ξεχωρίσει ένα και το έβαλαν αρχηγό για να τους κουμαντάρει. Στα ζώα είχαν δώσει και ονόματα, Γιωρίκα λέγανε τον αρχηγό που έκανε κουμάντο, μαζί με τον Θορίκα και τον Βαγγελίκα.

Από την στιγμή που μπήκαν μέσα στον αχυρώνα άρχισαν να φέρονται όλοι περίεργα. Ο Γιωρίκας έβγαινε κάθε βράδυ έξω και ρήμαζε τα σπαρτά των χωρικών. Αυτός ήταν το πιο ζόρικο και ύπουλο ζώο. Έτσι συνέχιζε την καταστροφική του δράση, ώσπου οι κάτοικοι άρχισαν να πεινάνε και να διαμαρτύρονται. Κανονικά τα υπόλοιπα ζώα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν  να μπουν μπροστά του φράγμα και να τον σταματήσουν. Όμως αυτά με πονηριά τον άφηναν να κλέβει και να ρημάζει, για αγανακτήσουν οι πολίτες να τον διώξουν και να βαλουν για αρχηγό έναν από αυτούς. Όταν οι χωρικοί διαμαρτύροταν γιατι δεν αντιδρούσαν, έλεγαν ότι δεν περνούσε από το χέρι τους για να τον σταματήσουν. Έλα όμως που οι χωρικοί πήραν είδηση, ότι τα γαιδούρια κοιτούσαν μόνο για τα σαμάρια τους και ότι άδικα τα τάιζαν.

Οι χωρικοί βέβαια είχαν χίλια δίκια που αγανάκτησαν με όλους, γιατί αν ήθελαν όλοι μαζί οι γάιδαροι θα έμπαιναν φράγμα και θα τους σταματούσαν πριν να κάνουν τέτοιο κακό στο χωριό. Τώρα πια όμως οι χωρικοί έχουν ξυπνήσει και ετοιμάζονται να κάνουν γενική κάθαρση και στους τριακόσιους. Επειδή όλοι αυτοί δεν φάνηκαν ευγνώμονες που τους επέλεξαν και τους τάισαν και η μόνη εντολή  ήταν να φροντίζουν το χωριό και να το διαφυλάξουν από τους κινδύνους.
Η ανικανότητα, η αχαριστία, ο εμπαιγμός, η κοροιδία και η απληστία, ήταν το μόνο που χαρακτήριζε και τα τριακόσια ζώα. Οπότε  το καλύτερο για τους χωρικούς είναι να διώξουν και τους τριακόσιους, και ποτέ μα ποτέ ξανά να μην τους ξαναφέρουν.

Το καλύτερο που σκέφτηκαν να κάνουν, είναι να φέρουν άλλα καινούρια ζωάκια, που θα είναι άκακα μεν δραστήρια δε. Γιατί τα παλιά εκτός από ανίκανα είναι και επικίνδυνα και έχουν πιάσει και κολορίζα. Γιαυτό τραβήξτε με δύναμη παιδιά όλοι μαζί να ξεριζωθούν τα αγκάθια και οι ρίζες για να μην μπορέσουν να ξαναβγούν. Έτσι θα τους τιμωρήσετε, και ακούστε την φωνή της λογικής και όχι του φανατισμού, αυτό είναι το σωστό εγώ νομίζω.

Μύριαμ Κ. Ρόδος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: