Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Για να μπορέσει η γυναίκα να καταξιωθεί κοινωνικά πέρασαν αιώνες, έκανε πολλούς αιματηρούς αγώνες, μέχρι να καταφέρει να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει τα συνταγματικά της δικαιώματα.

Στις 8 Μαρτίου του 1875 βγήκαν στο δρόμο οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη για να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυτή η ημέρα επιλέχτηκε ως η παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας της γυναίκας. Αργότερα το 1910 καθιερώθηκε από τη Γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέτκιν.

Η γυναίκα ήταν για αιώνες στην αφάνεια, την καταπίεση, και την υποδούλωση. Το 1952 για πρώτη φορά δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες, μέχρι τότε η ψήφος ήταν καθαρά αντρικό προνόμιο. Οι άντρες έβλεπαν πάντα την γυναίκα με προκατάληψη.

Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε όλους τους μεγάλους και σπουδαίους να είναι άντρες. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Για τον απλούστατο λόγο, ότι η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα στην παιδεία, ήταν καταδικασμένη να ζει μέσα στο σπίτι μόνο τα αγόρια επιτρεπόταν να σπουδάσουν και αυτά προωθούσαν, πως λοιπόν θα πήγαιναν μπροστά; με τι εφόδια;
 
Όταν επιτέλους καταχωρήθηκε συνταγματικά η ισότητα η γυναίκα έκανε τεράστια άλματα σε όλους τους τομείς εργασίας, στην πολιτική, στην τεχνολογία, στις τέχνες, στην ιατρική και γενικά σε όλες τις θέσεις που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ανδροκρατούμενες. Επομένως έδειξε ότι μπορεί και είναι ικανή και όχι μόνο αυτό καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλούς ρόλους, της μάνας, συζύγου, δασκάλας, νοικοκυράς, μαγείρισσας και άλλους αναρίθμητους ρόλους.
 
Όμως οι άντρες έχουν προκατάληψη ακόμα μαζί της, στις κύριες θέσεις, και τις σημαντικές αποφάσεις τις παίρνουν άντρες.

Ακόμα οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν και τη σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, Μπορεί να κατάφερε να κερδίσει την ισότητα όμως στα μάτια του άνδρα δεν είναι ίση του, έχει να διανύσει πολύ δρόμο, ώσπου να φέρει το αποτέλεσμα που θέλει.


Πρέπει λοιπόν και οι άντρες να συμβάλουν σε αυτό, να πάψουν να την κοιτούν με καχυποψία πάντα ότι δεν θα τα καταφέρει, στην ουσία μέσα τους ξέρουν ότι η γυναίκα μπορεί να αντεπεξέλθει και να συναγωνιστεί αντάξια με αυτούς, ας της δώσουν λοιπόν μια ευκαιρία και ας πάψουν να τη θεωρούν κατώτερη τους, είναι ίση και όμοια με αυτούς ας το καταλάβουν επιτέλους. 


Και σήμερα δεν είναι μέρα γιορτής όπως την νομίζουν, δεν θέλουν δώρα αναγνώριση θέλουν!!!! 

Μύριαμ Κ. Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: