Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ

Ένας σημαντικός αριθμός θανάτων, είναι αυτός των τροχαίων ατυχημάτων. Κάθε χρόνο χάνονται χιλιάδες ζωές στον βωμό της ασφάλτου.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα τροχαίο είναι πολλοί. Θα σας αναφέρω μερικούς. Πρώτο λόγο έχει η ταχύτητα και η κακή οδική συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού. Έπειτα έρχεται το αλκοόλ, η ολισθηρότητα του δρόμου, η απροσεξία του οδηγού όταν κάτι του αποσπάει την προσοχή. Ακόμα μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ευθύνεται για τροχαίο, όταν αυτή φέρνει υπνηλία. Επίσης η μικρής ηλικίας οδηγοί είναι πολύ επικίνδυνοι, καθώς δεν έχουν την αίσθηση της ταχύτητας και μάλιστα κάνουν μανούβρες σηκώνοντας το μηχανάκι στην μια ρόδα. Τότε αλλοίμονο αν κάποιος βρεθεί μπροστά τους.

Πόσα σπίτια αλήθεια δεν έχει κλείσει ένα θανατηφόρο ατύχημα; Πόσες μανούλες δεν έκλαψαν για τον άδικο χαμό του παιδιού τους; Πόσα παιδιά δεν θρήνησαν όταν ήρθε ο χάρος και τους πήρε τον πατέρα ή την μητέρα; Πόσες γυναίκες δεν έχουν κλάψει όταν τους έφεραν νεκρό τον σύζυγο;

Όταν ο θάνατος έρχεται με αυτή την μορφή πονάει πολύ. Γιατί το να έχεις έναν υγιή άνθρωπο που φεύγει από το σπίτι του μια χαρά και ξαφνικά να μαθαίνεις ότι σκοτώθηκε είναι μεγάλο το σόκ. Είναι σαν να σε χτυπάει κεραυνός, δεν μπορείς εύκολα να το χωνέψεις. Σου παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί. Οι πρώτες σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό είναι, να μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις να μην συμβεί και να σταματήσεις το κακό που θα έρθει. Φυσικά αυτό δεν γίνεται ποτέ. Άλλοτε πάλι θες να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις και να δεις ότι όλα ήταν ένα κακό όνειρο. Αλλά ούτε αυτό δυστυχώς γίνεται ποτέ.

Οι άνθρωποι που πενθούν, θέλουν αρκετό χρόνο, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά σαν φυσιολογικά άτομα. Όλες τους οι κινήσεις είναι μηχανικές. Είναι βυθισμένοι σε ένα σκοτάδι σε ένα χάος του μυαλού. Χρειάζονται μια ηθική υποστήριξη αυτοί οι άνθρωποι. Όμως πρέπει να είναι διακριτική γιατί εύκολα ενοχλούνται καθώς δεν μπορούν να μιλάνε και να φεύγουν από το ταξίδι του μυαλού  που βρίσκονται εκείνη την ώρα. Στην ουσία είναι μέσα σε ένα λαβύρινθο και το μόνο που σκέφτονται είναι ένα μεγάλο γιατί, γιατί σε μένα αυτό το κακό, θα ακούσετε να ψελλίζουν μερικές φορές φωναχτά.

Πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στο νοσοκομείο για μία εγχείρηση ρουτίνας. Έπρεπε να βγάλω τις αμυγδαλές μου για να μην υποφέρω κάθε χειμώνα. Δίπλα από το δωμάτιο μου είχε μια γυναίκα που είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο. Ο ασυνείδητος οδηγός που την χτύπησε την είχε εγκαταλείψει αιμόφυρτη στον δρόμο. Όταν την βρήκαν είχαν περάσει ήδη δύο ώρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μπήκε στην εντατική. Εκεί οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την σώσουν. Έμεινε δυόμιση μήνες εκεί. Όταν την πήγαν στο δωμάτιο επιτέλους, εκεί ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε πια να περπατήσει.


Η κυρά Κατίνα έτσι την έλεγαν, είχε δύο παιδιά, το μικρό κοριτσάκι το είχε μόνιμα μαζί της και έφευγε μόνο για να πάει σχολείο. Οι νοσοκόμες φρόντιζαν πάντα να παίρνει διπλή μερίδα για να έχει και η μικρή όταν γύριζε από το σχολείο, φαγητό. Μου έκανε εντύπωση το κουράγιο που είχε. Παρά τους πόνους της διάβαζε με πολύ προσοχή την κόρη της. Το κοριτσάκι πάλι, όταν γύρναγε από το σχολείο φώναζε δυνατά από τον διάδρομο ακόμα, μαμά,  μαμά, πήρα άριστα. Αυτό νομίζω της έδινε μεγάλο κουράγιο, γιατί τα μάτια της έλαμπαν από ευτυχία. Όπως έμαθα όμως αργότερα και στεναχωρέθηκα πολύ, τον επομενο χρόνο πέθανε. Δεν άντεξε καθώς είχε και άλλα προβλήματα από το ατύχημα. Σκέφτηκα τι να απέγιναν οι κορούλες της και πόσο πόνο θα είχε η μικρούλα τώρα που έχασε την μάνα της. Βλέπετε  ένας ασυνείδητος οδηγός σε αυτή την περίπτωση τι έκανε; Έκλεισε ένα σπίτι και άφησε δύο μικρά ορφανά.

Γι' αυτό καλό είναι όταν αντιληφθούμε ένα τέτοιο συμβάν, να πάρουμε αμέσως τον αριθμό του του ασυνείδητου οδηγού και να το παραδώσουμε στην αστυνομία. Γιατί αυτός μπορεί να το ξανακάνει. Ακόμα θέλω να πω στους οδηγούς των δίτροχων να φοράνε πάντα κράνος ή αν πρόκειτε για αμάξι να φοράνε πάντα την ζώνη τους. Αυτές οι προφυλάξεις είναι σωτήριες και πρέπει πάντα να τις ακολουθούν. Ένα άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι, να  μην πίνετε ποτέ όταν πρέπει να οδηγήσετε. Ακόμα να ξέρετε πως η ταχύτητα είναι πολύ επικίνδυνη. Καλύτερα  είναι να φτάσετε αργοπορημένοι αλλά  σώοι. Οι γονείς  να μην παίρνετε μηχανάκι στα ανήλικα παιδιά, γιατί στα χέρια τους θα γίνει ένα εγκληματικό παιχνίδι, για εκείνα ή για άλλους ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Αν προσέξετε όλοι θα έχουμε σίγουρα λιγότερα ατυχήματα. Ας κάνουμε πράξη τα παραπάνω που ανέφερα. Ας μην ξαναγίνει άλλη θυσία στην άσφαλτο, αρκετά ποτίστηκε με αίμα. Σταματήστε την στο χέρι σας είναι.

Μύριαμ Κ. Ρόδος
 . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: