Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;


Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σημαντικά στις μέρες μας, εύλογα γεννιέται το ερώτημα γιατί; Μια αυτοκτονία προκαλείται απο εσωτερικές ψυχικές καταστάσεις ή λογικές σκέψεις που οδηγούν τον αυτόχειρα να προχωρήσει στην πράξη της αφαίρεσης της ζωής του.

Οι παράγοντες που συμβάλουν στο να αυτοκτονήσει κάποιος είναι πολλοί. Καταρχάς η κατάθλιψη είναι μια συχνή αιτία. Η αυτοκτονία για αυτούς τους ανθρώπους είναι λύτρωση, ευσταθεί όμως σαν επιχείρημα και σαν αιτία για να πάψει κάποιος να ζει;

Υπάρχουν και άλλα πολλά αίτια που κάποιος απελπίζεται και φτάνει σε αυτή την πράξη. Ένας χωρισμός για παράδειγμα μπορεί να είναι σοβαρό πλήγμα για ένα άτομο ερωτευμένο. Ακόμα ο θάνατος και ο  ξαφνικός τρόπος που χάνουν οι άνθρωποι κάποιον δικό τους αγαπημένο, κάνει καποια ατομα από το στενό τους περιβαλλον να θολώνουν και να μην σκέφτονται σωστά, καθώς δεν μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα τον ξαναδούν. 

Μια επάρατος νόσος για ένα άτομο που υποφέρει σίγουρα πολλές φορές θα κάνει τις σκέψεις του να στραφούν προς τον δρόμο της αυτοκτονίας. Ο ψυχολογικός παράγοντας επίσης είναι αιτία πολλών αυτοκτονιών. Ένα άτομο  δηλαδή που πάσχει από κατάθλιψη αν δεν παρακολουθηθεί και αν δεν πάρει την ειδική αγωγή είναι ικανό να κάνει κακό στον εαυτό του. Υπάρχουν ακόμα πολλές αιτίες που μπορεί να σαλέψουν τον ανθρώπινο νου και να τον κάνουν να μην σκέφτεται καθαρά και να βρίσκει την λύση με το να γίνει αυτόχειρας.

Εγώ όμως δεν βρίσκω καθόλου σωστή αυτή τη λύση. Ο άνθρωπος γεννήθηκε πολεμιστής και έτσι πρέπει να παραμείνει ότι και να του συμβαίνει. Η ζωή μας πρέπει να το πάρουμε είδηση, είναι ένας αδιάκοπος αγώνας επιβίωσης που δεν πρέπει  για κανένα λόγο να τον σταματάμε. Η αξία του ανθρώπου φαίνεται ακριβώς σε αυτή τη χρονική στιγμή που θα χρειαστεί για να παλέψει και να ξεπεράσει το κάθε εμπόδιο, μικρό ή μεγάλο. Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που δεν διορθώνονται, όμως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι αυτό και αυτό είναι που πονάει περισσότερο. Όμως πρέπει να σκέφτεστε πάντα θετικά και καλά πράγματα. 

Προσπαθήστε να κάνετε κάτι δημιουργικό, ώστε να ξεφύγετε λιγάκι από τις σκέψεις που σας βασανίζουν. Αν το πρόβλημα σας είναι τα χρήματα, να λέτε δεν πειράζει αφού έχουμε ακόμα την υγεία μας. Αυτό δεν είναι δύσκολο όσο και αν σας πιέζουν οι καταστάσεις, τράπεζες, εφορίες, οικογένεια. Εσείς να είστε καλά και όλα θα φτιάξουν. Αν πάλι έχετε χάσει ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο, που ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το ξεπεράσετε, τότε να κάνετε το εξής: Θα βάλετε με το μυαλό σας πως πήγε κάπου στην ξενιτιά για να δουλέψει και πως κάποτε θα τον συναντήσετε αφού είμαστε επισκέπτες πάνω στη γη όλοι μας. 

Οι ερωτικά απογοητευμένοι να ξέρετε πως κάπου εκεί έξω στον κόσμο υπάρχει το ταίρι σας. Ψάξτε το και μην κλαίτε την μοίρα σας. Αν χάσατε μια αγάπη δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Εξάλλου λέει ένα ρητό, αν κάποιος δεν σας αγαπάει αφήστε τον να φύγει. Αν γυρίσει θα πει πως είναι δικός σας, αν όχι, ποτέ δεν ήταν και ούτε θα γίνει, γι' αυτό στο καλό να πάει.  

Τα άτομα που έχουν ψυχολογικά προβλήματα πρέπει να τα υποστηρίζουμε και να μην αδιαφορούμε. Γιατί αυτά βρίσκονται σε ένα δικό τους κόσμο ή για τα καταθλιπτικά άτομα να τα ενθαρρύνουμε γιατί ο κόσμος τους είναι μαύρος . Και σίγουρα αυτά τα άτομα σας χρειάζονται πολύ και ας μην σας το λένε. Δείξτε τους αγάπη και να έχετε  υπομονή μαζί τους, δεν το θέλουν να είναι έτσι ούτε αυτά. Απλά είναι αδύναμα άτομα και με ασταθή την ψυχολογία τους  που κλονίζεται σε κάποιο ζόρισμα της ζωής.

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα άτομα που αγωνίζονται για να ζήσουν. Τα παραδείγματα που βλέπω πολλές φορές με συγκινούν και μου δίνουν κουράγιο. Έχω δει άτομα άρρωστα που ήξεραν ότι είχαν μια ανίατη νόσο και όμως δεν το έβαλαν κάτω. Πολέμησαν και αρκετές φορές βγήκαν νικητές. Η δύναμη που πηγάζει μέσα από κάθε άνθρωπο, είναι μεγάλη και ανεξάντλητη, φτάνει να την ανακαλύψει. Θυμάμαι την αδελφή μου όταν ήταν άρρωστη, πονούσε μα έσφιγγε τα δόντια να μην την δούμε  και στεναχωρηθούμε. Παραδόξως αντί να της δίνουμε κουράγιο μας έδινε εκείνη. Είχε μεγάλη δύναμη ψυχής. Δεν φοβόταν το θάνατο αντίθετα με πολλούς από εμάς που για ασήμαντα πράγματα τρέμουμε σαν το ψάρι μην τυχόν και πεθάνουμε. Και όταν δούμε τα σκούρα μας, ρίχνουμε και μια αυτοκτονία. Αυτό είναι δειλία. Πρέπει να  μείνουμε και  να πολεμάμε με όσα όπλα έχουμε. Και πρώτο όπλο να βάλουμε την καρδιά μας και τα όποια  ψυχικά αποθέματα μας έχουν μείνει.

Προχτές πάλι κάποιος, πατέρας ενός μικρού παιδιού αυτοκτόνησε εδώ στη Ρόδο. Πιθανόν από το οικονομικό αδιέξοδο λένε, ότι έπαθε κατάθλιψη.  Και σας ρωτώ ήταν λύση αυτή; Φυσικά όχι, άφησε ένα μικρό παιδί εκτεθειμένο και εκείνος έχασε τη ζωή του. Δεν αντιλήφθηκε βέβαια που θα τον οδηγούσε η κατάθλιψη.  

Θλίβομαι πραγματικά όταν ακούω για αυτοκτονίες. Άλλοι άνθρωποι προσεύχονται μέρα νύχτα να τους δώσει την υγεία τους ο Θεός που την έχασαν και άλλοι έτσι απερίσκεπτα αφαιρουν μόνοι τους την ζωή. 

Η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού και κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει, μόνο ο ίδιος ο Κύριος μπορεί να την πάρει πίσω. Γι αυτό αφήστε τις κακές σκέψεις ότι και αν σας συμβαίνει και παλέψτε με νύχια και με δόντια αν θέλετε  να κερδίσετε αυτό που δικαιωματικά σας ανήκει. 

Μύριαμ Κ. Ρόδος

1 σχόλιο:

Konstantinos είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΜΥΡΙΑΜ ;;;; ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ,ΣΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΩΣ..ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ,, ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ..ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ,ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΟΛΩΜΕΝΟ,ΕΙΝΑΙ ΣΑΛΕΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ..ΠΟΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ;; ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΦΕΡΑΝΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΕΡΗΜΑΝΟΣ ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ,ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗΣ,ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙΣ ;;; ΜΗΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΜΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΚΟΠΙΑ,ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ..ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΘΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ... ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ;;; ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ,ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΕΤΟΥΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΡΑΚΕΝΔΙΤΟ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΙΚΤΟΥ ΣΕ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΟΛΥΜΠΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ ;;;ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΛΕΣ,,,ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΖΩΗ,ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ..ΑΛΛΑ,ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΩ..ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΟΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕΣ ΣΑΝ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ...ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ : Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΗΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΜΑΣ,,ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ..