Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η βία των γυναικών, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Στην Ελλάδα πολλοί άντρες έχουν την εντύπωση ότι είναι οι άντρες αφέντες και έχουν μια  πατριαρχική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι. Όταν μια γυναίκα δεν συμφωνεί με τις απαιτήσεις του, ο άντρας  έχει την δική του "φοβερή" λύση, να σηκώνει το χέρι. Το βρίσκει δηλαδή κάτι πολύ φυσικό να ασκεί σωματική βία στη γυναίκα. Άλλη μια μορφή βίας είναι η ψυχολογική βία, η λεκτική. Και αυτή είναι εξίσου προσβλητική για την γυναίκα αφού την   βρίζει,  την υποβαθμίζει και της μηδενίζει την προσωπικότητα. Μέσα από μια τέτοια ψυχοφθόρα κατάσταση  καταρρέει ο εσωτερικός κόσμος μιας γυναίκας συμπαρασύροντας και την σχέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.

Η βία ανάμεσα σε ζευγάρια οφείλεται σε διάφορους λόγους. Παίζει σημαντικό ρόλο η παιδεία που έχουν πάρει από το σπίτι τους οι άντρες. Αν για παράδειγμα, έβλεπαν τον πατέρα τους να ασκεί βία στην μητέρα τους το θεωρούν φυσικό να ασκούν βία και αυτοί με την σειρά τους. Το στερεότυπο που επικρατεί στο ότι ο άντρας  έχει τον πρωταρχικό ρόλο σε μια οικογένεια και ότι η γυναίκα απλά υπακούει,  είναι άλλη μια αιτία για την βίαιη συμπεριφορά. Ο αλκοολισμός ή κάποια ουσία που παίρνει ένας άντρας, επίσης οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές, καθώς το άτομο γίνεται επιθετικό και μοιραία ξεσπάει πάνω στην γυναίκα. Ένα τρίτο πρόσωπο πάλι που θα μπει ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι άλλη μια αιτία ξυλοδαρμού και ταπείνωσης για την σύντροφο του.

Αφού παύει να την αγαπάει και την βλέπει παρείσακτη μέσα στο σπίτι αρχιζοντας τις απαράδεκτες συμπεριφορές, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την χωρίζει; Ίσως να μην θέλει να χάσει την σιγουριά και την θαλπωρή του σπιτιού. Ίσως στην περίπτωση που εχει στρέψει αλλού τα αισθήματα να διαισθάνεται ότι τελικά οι εξωσυζυγικές  σχέσεις  είναι εφήμερες  και με ημερομηνία  λήξης. Ο άντρας Καζανόβας, είναι πολύ εγωιστής και νομίζει ότι αξίζει περισσότερο από την σύντροφό του, αδιαφορόντας για τα αισθήματα της. Όταν θα βρει μια διαθέσιμη γυναίκα, συνήθως πολύ χαμηλού επιπέδου, αυτός κοκορεύεται και νομίζει ότι κάτι αξίζει. Τότε αρχίζει να υποτιμά την σύντροφο του και να την ταπεινώνει σε απίστευτο βαθμό. Έχουμε διαβάσει για κακοποιήσεις γυναικών τόσο βίαιες, που τους έχουν στοιχίσει ακόμα και την ίδια τους την ζωή.

Για να δούμε όμως, τι κρατάει μια γυναίκα δέσμια σε μια τέτοια  αρρωστημένη σχέση. Το οικονομικό είναι μια αιτία από τις τέσσερις  μεγαλύτερες που εγώ βλέπω. Όταν η γυναίκα έχει αφοσιωθεί στον   σύντροφο της λογικά κάθεται σπίτι και περιποιείται αυτόν και τα παιδιά. Σταματάει να δουλεύει αν είχε μια εργασία και αρχίζει να εξαρτάται οικονομικά μόνο από εκείνον. Και έτσι λόγω της ανάγκης υπομένει όλη την βία, πολλές φορές αδιαμαρτύρητα. Το τι θα πει ο περίγυρος της είναι και αυτό μια άλλη αιτία πολύ εσφαλμένη κατά την γνώμη μου. Δεν καθόμαστε ποτέ σε μια τέτοια σχέση, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν την καλή τους  γνώμη κάποια άτομα για εμάς. Τα παιδιά επίσης είναι μια άλλη αιτία που κρατούν μια γυναίκα σιδηροδέσμια και δεν μπορεί να φύγει. Αυτή η γυναίκα σίγουρα δεν έχει στήριγμα να ακουμπήσει. Αρχίζει και σκέφτεται, που θα πάω; που θα   μείνω;  με τι πόρους θα ζήσω τα παιδιά μου αφού δεν έχω δουλειά; που θα τα αφήσω; πως θα αντέξω μακριά τους; ή πως θα νοιώσουν τα παιδιά μου αν τους στερήσω τον πατέρα τους; Και όμως και αυτή η σκέψη είναι λάθος. Τα παιδιά υποφέρουν όταν βλέπουν την μητέρα τους να κακοποιείται και να βασανίζεται  τόσο. Αυτό θα τους κάνει να έχουν ψυχολογικά προβλήματα όταν μεγαλώσουν, με επιθετικές τάσεις και από τα ίδια.  Ακόμα υπάρχει και η περίπτωση που η γυναίκα αγαπάει πάρα πολύ τον σύντροφο της και ελπίζει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν κάποια στιγμή και θα επανέλθει η αγάπη. Ή έστω θα λογικευθεί. Δυστυχώς είναι μεγάλη αυταπάτη αυτό νομίζω. Αν οι βίαιοι αντρες αλλάξουν ποτέ, αυτό θα είναι στα γεράματα τους, που πια δεν θα περνάει η μπογιά τους. Είστε διατεθειμένες να χάσατε όλα τα καλά σας χρόνια περιμένοντας να γίνει το θαύμα;

Τώρα έρχομαι σε εσένα βάναυσε ΑΝΤΡΑ και θέλω να σε βάλω στη θέση της γυναίκας που τόσο σκληρά κακοποιείς. Καταρχάς γνωρίζεις πόσους ρόλους έχει καθημερινά μια γυναίκα; Να σε  διαφωτίσω λιγάκι μήπως έχεις μυωπία και δεν βλέπεις. Είναι η σύντροφος σου, η ερωμένη σου, η μάνα και δασκάλα των παιδιών σας, η μαγείρισσα, η νοικοκυρά, και μοδίστρα της οικογένειας, η νοσοκόμα, η ψυχολόγος, η ντεκορατέρ του σπιτιού, η γατούλα σου και πολλοί άλλοι ρόλοι που θα μας πάρουν χρόνο να σου απαριθμήσω. Εσύ τι κάνεις από όλα αυτά; που συμμετέχεις; έρχεσαι στο σπίτι κουρασμένος και ψόφιος μόνο από την μια δουλειά. Έλα και σκέψου όμως ότι η γυναίκα δεν έχει ωράριο, όλη μέρα είναι στο πόδι, για να  προλάβει όλους αυτούς τους ρόλους. Εσύ θα φας το φαγητό που μαγείρεψε και εκείνη θα τρέξει να μαζέψει το πιάτο σου και να το πλύνει. Εσύ θα κάνεις το μπάνιο σου και αυτή θα πάρει τα ρούχα σου να τα πλύνει και να σφουγγαρίσει το μπάνιο. Εκείνη θα φροντίσει να ταΐσει, να πλύνει, να διαβάσει, να νταντέψει τα παιδιά σου. Μετά το βράδυ θα έχεις την απαίτηση να είναι η καλή ερωμένη στο κρεβάτι, χωρίς να νοιάζεσαι αν είναι κουρασμένη ή αν μπορεί. Αυτή όμως υπομονετικά δέχεται όλους τους ρόλους της και τι ζητάει; αγάπη και σεβασμό μόνο.


Και έρχεσαι εσύ ο κτηνώδης ΑΝΤΡΑΣ και την χτυπάς την ποδοπατάς, της κουρελιάζεις την ψυχή. Ποιός είσαι ρε εσύ ζώο; με ποιό δικαίωμα; Αν το κάνει αύριο μεθαύριο κάποιος στην κόρη την δική σου θα σου αρέσει; θα το ανεχτείς; Ευτυχώς που υπάρχουν και οι πραγματικοί άντρες και σώζουν το είδος σας και την λέξη άντρας. Γιατί αν περίμεναν οι γυναίκες από κάτι τέτοια τομάρια σαν εσάς που τις κακοποιείτε,  ζήτω που καήκαν.

Γυναίκες μάθετε να αντιδράτε, σε όλα αυτά τα φαινόμενα βίας. Ο νόμος σας προστατεύει, τώρα πια καταγγείλτε την βία. Ακόμα να απαιτήσετε τον ανάλογο σεβασμό προς το πρόσωπό σας. Δεν είστε κτήμα του ή σκλάβα του, είστε ο σύντροφος στην ζωή του, ένα άτομο που πρέπει να σέβεται και να αγαπάει. Μην γίνεστε για κανένα  λόγο υποχείρια και άβουλα πλάσματα. Έχετε και εσείς το δικαίωμα της γνώμης και της απόφασης σε ότι αφορά την κοινή  ζωή σας. Να διεκδικείτε τα δικαιώματα σας και να μην αφήνετε κανένα άντρα να σας τα τσαλαπατάει και να ξεσπάει τα αρρωστημένα κτηνώδη ένστικτα του πάνω σας. Υπάρχουν ειδικά κέντρα υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, αναζητήστε τα για να σας συμβουλέψουν.

Βάλτε ένα φρένο στην καταπίεση και τον ξυλοδαρμό  δείξτε τους ότι είμαστε ίσες. Εξάλλου και ο Θεός έδειξε αυτή την ισότητα γυναίκας άντρα, όταν μας έφτιαξε από το πλευρό του. Ο πάνσοφος πατέρας με αυτή την ενέργεια δήλωσε ότι είμαστε ίσοι και όμοιοι. Αν δεν μας ήθελε όμοιους δεν θα μας έφτιαχνε από  αυτό το σημείο  του σώματος του άντρα.  Ξυπνήστε γυναίκες και αντισταθείτε, αφήστε την κλάψα και βγάλτε τον δυναμισμό σας. Όλες τον έχουμε  έχουμε  μέσα μας  αρκεί να τον ψάξουμε. Πείτε όχι στην βία, όχι στην καταπίεση, ναι στη ζωή και ξεκινήστε.

Μύριαμ Κ. Ρόδος

4 σχόλια:

Konstantinos είπε...

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΜΥΡΙΑΜ,Σ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘ'ΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΛΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΣΥΜΦΩΝΩ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ..ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ ΖΩΑ,ΥΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΓΑΙΡΕΣ,ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕΡΙΑ,ΧΡΩΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΗΝ ΜΑΝΑ,ΤΗΝ,ΤΗΝ,ΤΗΝ...ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΣΥΜΦΩΝΟΣ ΚΑΛΗ ΜΟΥ,ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ,ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ..ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΣΧΟΛΕΙΑ,ΠΑΡΕΕΣ,ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ,ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΟΥΝ - ΣΤΗΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΤΗΣ ΔΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ..ΤΟ ΣΚΑΜΠΙΛΙ ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΞΙΖΑΜΕ Η ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ - ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΜΜΟΡΦΩΣΙΑ ΤΩΝ -ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑ ;;; ΟΧΙ..ΓΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ,ΜΑΘΑΜΕ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΑΙ,ΜΑΘΑΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΤΛ. ΝΟΜΟΙ ΑΓΡΑΦΟΙ,ΝΟΜΟΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΝΟΜΟΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ,ΝΟΜΟΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ,ΝΟΜΟΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΚΛΗΨΕΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ,ΤΗΣ ΞΑΠΛΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ,ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΕ ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ..ΤΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ/ΟΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ;;;;; ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΤΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΜΜΟ..ΑΡΑ, ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ,ΠΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ,ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ..ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ,ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ,ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ,ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ,ΣΤΗΝ/ΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΤΗΝ ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ..ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΛΟΓΩ..........ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ.ΜΗΠΩΣ ΟΝΤΩΣ ΦΤΑΙΩ ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΜΩΡΑ.Κ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΑΝΙΚΑΝΗ.ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΟΛΥ.ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΜΩΡΑ....ΦΟΒΑΜΑΙ....

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΣΤΑ ΜΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΩΡΗΣΩ Κ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΔΥΝΑΜΗ Κ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΩ...ΔΕ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ....

Μύριαμ είπε...

Αγαπητή μου φίλη ανώνυμη, καταλαβαίνω πως σου ασκείται ένα είδος ψυχολογικής βίας, μην επιτρέπεις να σε υποβαθμίζουν και να σε κάνουν να νιώθεις άχρηστη και να σου χαλούν την ψυχική σου ηρεμία. Πρώτον τα παιδιά σου αν ζουν σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον θα τους δημιουργηθεί κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα στην μετέπειτα πορεία τους. Καλό θα είναι να καθίσεις και να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου, αν δηλαδή παίρνει από λόγια και ξεκαθαρίσεις τα πράγματα. Μην διστάσεις να του πεις πως νιώθεις, αν δεν σε ακούσει και συνεχίσει καλό είναι να βάλεις ένα τέλος σε όλη αυτή την αρρωστημένη σχέση που σε φθείρει ψυχικά. Ξέρεις τα παιδιά θα είναι καλύτερα σε υγιές περιβάλλον χωρίς έντάσεις και καυγάδες. Βέβαια δεν θα στερήσεις τον πατέρα τους επειδή εσείς δεν τα βρήκατε, ούτε θα τους δηλητηριάζετε προσβάλλοντας ο ένας τον άλλο, θα τους εξηγήσετε απλά πως δεν μπορούσατε να ζήσετε μαζί και γιαυτό τον λόγο χωρίσατε, αυτά όταν μεγαλώσουν θα το καταλάβουν.