Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΟΙ AΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ

Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε ένα κόσμο περίεργο, με ανθρώπους που παραληρούν,  χωρίς να ξέρουν και οι ίδιοι τι θέλουν.  Αλήθεια γιατί όλα αυτά συμβαίνουν; υπάρχει λογική εξήγηση; Νομίζω πως έχουμε αρχίσει και χάνουμε την ταυτότητα μας, αυτή που πιστοποιεί ότι είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι μια λέξη μεγάλη, που δυστυχώς έχει αρχίσει και αυτή να χάνει την σημασία της. Άνθρωπος δεν είναι να έχεις μια μορφή που αποτελείται από ένα σώμα με δυο χέρια, δυο πόδια και ένα κεφάλι ανεγκέφαλο. Άνθρωπος είναι ένα νοήμον άτομο που σκέφτεται λογικά και έχει συναισθήματα. Άνθρωπος θα πει να νοιάζεσαι για τον άλλο άνθρωπο, να τον συμπονάς να του στέκεσαι, να τον αγαπάς, να μην θέλεις το κακό του. Άνθρωπος πάει να πει ο διαχωρισμός από τα άλλα όντα του πλανήτη γη, με την μοναδική ικανότητα να σκέφτεται και να ξεχωρίζει το καλό από το κακό. Βασική προϋπόθεση του ανθρώπου λοιπόν είναι το συναίσθημα, είναι αυτό που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας.

Αντί για ανθρώπους εγώ βλέπω κάτι όντα μεταμφιεσμένα σαν τον άνθρωπο, αλλά τελείως κενά, λες και ένα αόρατο χέρι έχει μπει στην καρδιά και στο μυαλό και τους αφαίρεσε όλα αυτά που τον ξεχωρίζουν. Στην θέση των συναισθημάτων έχει μπει μια παγωμένη κουρτίνα, που  θέλει να  διαχωρίσει βίαια  την ανθρώπινη ιδιότητα. Με ευκολία κάνουν πράγματα που αποδεικνύουν αυτό που λέω, χάσαμε την ταυτότητα μας. Η λαλιά ένα άλλο χαρακτηριστικό ανθρώπινο, τώρα πια χρησιμοποιείται για άλλους λόγους, κάποιος πλέον μιλάει τώρα για να εξαπατάει, να βρίζει, να χυδαιολογεί και να ειρωνεύεται, τους γύρω του. Αλήθεια που πήγαν οι άνθρωποι της τέχνης και της κουλτούρας; οι άνθρωποι των καφενείων; οι γιαγιάδες και οι παππούδες;. Με μια μικρή  έρευνα διαπίστωσα ότι, οι άνθρωποι της κουλτούρας, έγιναν οι περισσότεροι, άνθρωποι της βουλής, κοινός απατεώνες, οι άνθρωποι του καφενέ, έγιναν άνθρωποι του ιντερνέτ, εκεί λύνουν πια όοοολα τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κλείστηκαν στα ιδρύματα και στα γηροκομεία για να μην είναι στα πόδια τους όταν σερφάρουν, ευτυχώς στα χωριά και στα νησιά κυκλοφορούν ακόμα μερικές για δείγμα.


Η δίψα για τα υλικά αγαθά, έχει μπλοκάρει τον μηχανισμό των συναισθημάτων και της ανθρωπιάς. Ακόμα διαπίστωσα ότι έχουν χαθεί βασικές αξίες, όπως αυτή της αξιοπρέπειας και της ευγένειας. Τρανταχτό παράδειγμα οι πολιτικοί μας, κλέβουν, βρίζουν, κοροϊδεύουν χωρίς ίχνος ντροπής, γιατί λείπουν όλα αυτά που προανέφερα. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια μεγαλούπολη και είδα έναν άλλο ρυθμό από αυτόν που ξέρω. Ακόμα είδα μάτια παγωμένα και απλανές που ομολογώ με τρόμαξαν, μου θύμιζαν επιστημονική ταινία λιγάκι. Κανείς δεν χαμογελούσε και όλοι βιάζονταν. Περιττό να σας πω, καλημέρα δεν πήρα από κανενός τα χείλη. Όλα αδιάφορα γύρω τους ήταν, κάποια στιγμή μάλιστα ένας κύριος μιλούσε στο τηλέφωνο και είχε κλείσει τον δρόμο, ζήτησα συγνώμη για να περάσω και τότε μου έριξε ένα βλέμμα δολοφονικό. Φαίνεται του είχα αποσπάσει για ένα λεπτό την προσοχή του και δεν του άρεσε.

Τα μόνα χαμόγελα που είδα από εκείνη την πόλη, ήταν σε κάποιο μέρος διασκέδασης. Εκεί όλοι χαμογελούσαν και χόρευαν, θα ήταν λίγο από το ποτό λίγο η μουσική, που όπως ξέρουμε εξημερώνει και τα άγρια θηρία. Είμαι σίγουρη πως την άλλη μέρα πάλι κατσούφηδες θα ήταν. Φταίει σίγουρα και το  πολιτικό σύστημα που έχει κάνει τους ανθρώπους ρομποτάκια. Γιατί αν έχουν να σκεφτούν, πως θα ταΐσουν την οικογένεια, πως θα επιβιώσουν ή  πως θα πληρώσουν τις τράπεζες που δανείστηκαν κάποτε για να  έχουν και τις ανέσεις τους, καταλαβαίνετε  είναι στην κοσμάρα τους.  Η απληστία είναι  ένας δεύτερος παράγοντας και μοιάζει σαν ένα παραμορφωμένο   γίγαντα, που ήρθε με ορμή και μανία να κατασπαράξει κάθε τι ανθρώπινο και όμορφο,  μας κλέβει την ζωή ύπουλα, γιατί  μας έμαθε να ζητάμε ολοένα και περισσότερα αγαθά και ποτέ να μην είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά  συνέχεια,  να είμαστε με ένα θέλω στο στόμα και στην σκέψη.

 Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι πως ακόμα  και σε αυτές τις καταστάσεις, υπάρχουν άνθρωποι γλυκύτατοι, ευγενικοί  και καλοσυνάτοι, που με κάνουν και έχω ελπίδα, πως ίσως γίνει κάποιο θαύμα και επανέλθουν και οι άλλοι. Αν και κομματάκι δύσκολο.  Όμως  που ξέρετε, όλα συμβαίνουν σε αυτή την ζωή.


Μύραμ Κ. Ρόδος

4 σχόλια:

Konstantinos είπε...

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΙΓΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΜΥΡΙΑΜ..
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ,ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ,ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ,ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΙΣΩΠΗΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΞΕΛΗΞΗΣ..ΤΟΤΕ - ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΕΡΑΣΑ ΚΙ'ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ -ΝΑΙ,,ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΣΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ,ΑΝΑΛΥΣΕΣ..ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΔΙΚΟ Η ΞΕΝΟ ΑΤΟΜΟ,ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΖΩΗ,ΕΙΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΛΕΓΕΤΟ,ΕΙΤΕ ΣΚΥΛΟΣ,ΕΙΤΕ ΓΑΤΑ ΚΤΛ...ΣΗΜΕΡΑ,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ..ΣΤΗΝ ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΜΠΗΚΕ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ..ΤΟ ΜΟΝΟ,ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΛΟΣ,ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΞΕΛΗΞΗ,ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙΣ..ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΛΗΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ,Η ΚΛΕΨΙΑ,Η ΑΤΙΜΙΑ,Ο ΒΙΑΣΜΟΣ,Η ΚΑΤΕΡΓΑΡΙΑ,Η ΑΠΟΝΙΑ,ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΤΛ. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟΣΟ ΕΧΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗ Μ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΛΛΑΓΗ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ,ΠΟΥ ΚΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΕ,ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ,ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ..ΜΑΘΑΝΕ ΣΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΑΓΑΘΑ,ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ..ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΟΥ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ,Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ..ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΚΡΥΓΟΡΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ,ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ,ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑ,,,ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ,,,'',ΤΟ ΨΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ''.ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΣ ΜΑΣ,ΩΣΤΕ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ,ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΑ ΖΟΜΠΥ,ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΩΝΗ,ΑΝ ,,,,ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ ..ΣΥΝΕΧΙΣΑΙ ΦΙΛΗ ΜΟΥ,ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΠΟ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μύριαμ είπε...

Τα είπες όλα Κωσταντίνε μπράβο!!!

agathipapadopoulou είπε...

Καλημέρα γλυκιά μου Μύριαμ! Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν και σωστοί άνθρωποι γύρω μας ,αλλά είναι τόσο λίγοι,που και εμείς έχουμε γίνοι όλοι μεταλαγμένοι και δεν έχπουμε καθαρά μάτια για νατος δούμε! Πάντα έτσι ήταν οι άνθρωποι και γι'αυτό και ο Διογένης ,όταν τον ρώτησαν τι ψάχνει με το φανάρι του εκείνος είπε! < Σήμερα βέβαια έχει χαθεί κάθε ίχνος ανθρωπιάς, αλλά εγώ πάντα λέω μόνη μου για τον ίδιο μου τον εαττό <<Εσύ που ήσουν ,όταν τους έβλεπες να παίρνουν το φακελάκι και τους παρακαλούσες μάλιστα να τους το δώσεις? Εσύ που ήσουν εαυτέ μου ,όταν έβλεπες τους μεγολοδικηγόρους,να βγαίνουν στα κανάλια και να δίνουν συμβουλέ, ενώ ταυτόχρονα δήλωναν 10000χι ευρώ? Εσύ που ήσουν ,όταν οι καθηγητές έκαναν φροντιστήρια και έπαιρναν μαυρα χρήματ? Εσύπου ήσουν,όταν έκανες γαργάρα το σάλιο σου και έδινες μίζα στον εφοριακό?Εσύ που ήσουν όταν δεν απαιτούσες αποδείξεις? Πλλά εσύ που ήσουν ,μα δεν τα γράφω,απλά συμφωνώ ότι κάποτε εμείς τουλάχιστον πρέπει να αλλάξουμε, γιατί τα θηρία που μας κυβερνούν δεν θα αλλάξουν ποτέ ,η καρέκλα έχει μέλι γλυκιά μου! Μπράβο σου πάντως για την ανάρτηση!

Unknown είπε...

Άνθρωποι;;;; Που είναι;;; Εγώ εδώ που είμαι δεν βλέπω δεν γνωρίζω... Εδώ το μονο που βλέπω είναι αδιαφορία, ειρωνία, κουτσομπολιά κ λιγα λέω....απανθρωπιά βλέπω , ανθρωπιά όμως όχι....